بوئینگ از سبک ترین ساختار فلزی دنیا رونمایی کرد که به گفتهی آنها ۹۹٫۹۹% توخالی است
در انتهای همین صفحه فیلم مرتبط با موضوع قابل دانلود می باشد
گفته میشود در این موفقیت خیرهکننده به مادهای دستیافته شده که ۱۰۰ برابر از فوم سبکتر بوده و میتواند تحولی در آیندهی طراحی در صنعت هوانوردی باشد. گفته میشود که این عنصر آنقدر سبک است که میتواند بر روی یک قاصدک به پرواز درآید.
سبک ترین ساختار فلزی ۱۰۰۰ برابر از موی انسان نازکتر
به این ماده مایکرولاسیس (ریزتورینه) میگویند و ساختار پلیمری سلول باز سهبعدیای دارد و از لولههای توخالی بههمپیوستهای تشکیلشده که دیوارهی هرکدام ۱۰۰۰ برابر از موی انسان نازکتر هستند.
سوفیا یانگ، دانشمند محقق مواد معماری در آزمایشگاه اچ آر ال که در این پروژه با بوئینگ همکاری داشته گفت: “یکی از کاربردهایی که دربارهاش تحقیق کردهایم اجزای ساختاری در صنعت هوا و فضا میباشد”.
دکتر توبیاس از اچ آر ال گفت: “رمز این کار در ساختن توری از لولههای توخالی بههمپیوستهای با دیوارههایی به قطر ۱۰۰ نانومتر است، یعنی ۱۰۰۰ برابر نازکتر از موی انسان.”
بهعلاوهی چگالی فوق پایین آن، معماری سلولی این ماده باعث افزایش رفتار مکانیکی در آن میشود که تاکنون در هیچ فلزی دیده نشده است. ازجمله برگشتپذیری به حالت اول پس از جمع شدن ۵۰ درصدی براثر فشار و جذب انرژی خارقالعاده.
در اصل این ماده برای دارپا (آژانس پروژههای تحقیقی پیشرفتهی دفاعی) ساخته شد، از این مادهی جدید میتوان بهعنوان الکترود باتری، پایهی کاتالیست و همچنین برای میرایی صدا، لرزش یا شوک انرژی استفاده کرد.
آزمایشگاه اچ آر ال امروز اعلام کرد که در حال ساخت مواد جدید فوق سبکی زیر نظر برنامهی جی سی دی ناسا برای وسایل نقلیه و سازههای هوایی و فضایی است.
این مواد جدید ناسا را قادر میسازد که وزن فضاپیماهایی که برای سفرهای فضایی در نظر گرفته میشوند را ۴۰ درصد کاهش دهد که این امر برای سفر به مریخ و دیگر سیارات ضروری است.
تمام تلاش اچ آر ال بر روی ساخت چندین صفحهی فشردهی فوق سبک رویهم و بر پایهی هستهی مواد ریزتورینه است.
اتصال چندین صفحهی نازک و سفت در بالا و پایین هستهای تقریباً مقاوم و فوق سبک چنین ساختاری را به وجود میآورد.
سازههای فشرده در هم ساختاری با مقاومت بالا در برابر پیچش و خمشدگی را با وزنی کم ایجاد میکنند که این نوع ساختار تبدیل به استانداردی برای طراحی در صنعت هوافضا شده است.
در حال حاضر از هستهی فومی و لانهزنبوری استفاده میشود، از هستههای جدید انتظار کاهش وزن و افزایش کارایی می رود.
گروه اچ آر ای با رهبری دکتر توبیاس در حال ساخت هستهای سبکتر و مقاومتر با معماری خرپای نوینی است که با صفحههای کامپوزیت فیبر کربن ترکیب خواهد شد.
اچ آر ال مواد فوق محکم و فوق سفت و فوق قوی (مانند فلزات نانوکریستالی) را ترکیب کرده تا مقاومت بیشتری را نسبت به مواد معمول ایجاد کند و بهعلاوه با بهینهسازی معماری خرپاها درجهی آزادیای بیسابقه را برای عملکرد مکانیکی آن ایجاد کند.
دکتر شیدلر گفت: “ما بر پایهی ابتکار موفقیتآمیزی که در ساخت ریزتورینه هایی فوق سبک فلزی داشتهایم در حال پیشبرد این فناوری هستیم تا بهجایی برسانیم که بتوان از آن در ساخت نسل جدید وسایل نقلیهی فضایی استفاده کرد.”
منبع : فردانما